15 Mayıs 2011 Pazar

Zonguldak - Kavaklı Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları


Konumu: Batı Karadeniz Bölgesinde, Zonguldak ili, Yenice ilçesi, Bolkuş sınırları içerisindedir. Saha;334 Ha. alanı kaplamaktadır.


Ulaşım: Zonguldak-Ankara Devlet karayolunun Sapanca'dan ayrılan 41 km yol ile ulaşılmaktadır.


Özellikleri: Çok çeşitli ağaç,ağaçcık ve çalının yer aldığı nadir bir ekosis-tem özelliği taşıması, olağanüstü boy ve çapta porsuk (Taxus baccata), fındık (Corylus colurna) ve dişbudak (Fraxius excelsion) bulunması, aralarında nesli tehlikeye düşmüş ve düşebilir türlerinde yer aldığı eşsiz yaban hayvanları topluluğuna sahip oluşu özelliklerini oluşturmaktadır.

Sahada porsuk (Taxus baccata), fındık(Corylus colurna) ve dişbudak (fraxinus excelsion), ıhlamur, kuş üvezi, akçaaağaç, kayacık gürgen, göknar, kayın, kavak ve şimşir bulunmaktadır.

Geyik, karaca, ayı, domuz, tilki, tavşan, çulluk, tahtalı, güvercin, alakarga, orman tavuğu ispinoz, atmaca ve diğer yırtıcı kuş türleri bulunmaktadır.

Zonguldak - Çitdere Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Batı Karadeniz Bölgesinde, Zonguldak ili, Yenice ilçesi, Şekermeşe ve Dibekyanı mevkiinde yer almaktadır. Saha 72.15 Ha. dır.


Ulaşım: Sahaya Zonguldak-Ankara devlet karayolu Yeniçe sapağından ayrılan 45 km.lik yol ile ulaşılabilir.


Özellikleri: Çok çeşitli orman ağacı türlerinin bir arada bulunduğu eşsiz bir ekosistem özelliği, Istranca meşesi (Quercus hartwvissiana) nin dünyada eşine ender rastlanan boy ve çaptaki örneklerinin varlığı, aralarındaki nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türlerinde yer aldığı eşsiz yaban hayvanları topluluğuna sahip olması özelliklerini oluşturmaktadır.

Istranca meşesi (Quercus hartwvissiana), kayın (Fogus orientalis), gürgen (Carpinos betilus), göknar (Abies bornmülleriana), dişbudak (Fraxinus excelsior), akçaağaç (Acer platano-ides),karaçam ((Pinus nigra), sarıçam (Pinus sylvestris), porsuk (taxsus baccata), ıhlamur (Tilia tomentosa),kayacık (Ostrya carpinifoliç), karaaağaç (Ulmus campestris), kuşburnu (Rosa canina), Üvez(Sorbus aucuparia) sahada bulunan ağaç türleridir.

Başlıca hayvan türleri ise; geyik, karaca, ayı, domuz, kurt, tilki, sansar, başak, yaban kedisi, tavşan, çulluk, tahta güvercin, alakarga, atmaca, ispinoz ve kara tavuktur.

Sinop - Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları


Konumu: Batı Karadeniz Bölgesinde, Sinop ili, Merkez ilçesi,Abalı Köyü sınırları içerisindedir. Saha 78.5 Ha.dır.


Ulaşım: Saha;Sinop -İstanbul Devlet Karayolunun 17. km.sinde ve bu yolun kenarında yer almaktadır.


Özellikleri: Deniz kıyı, kum, göl sulak sahası ve orman ekosistemlerinin bir arada bulunması, çok sayıda su kuşu ve yırtıcı kuşlar ile karaca, vaşak, toy, kuğu gibi nesli tehlikeye düşmüş türlerin bulunması, vahşileşmiş yılkı otlarının sahada yaşaması; kayın, gürgen ve meşe karışık ormanının tipik ve nadir örneği elit ve saf dişbudak ormanı bulunması sahanın özelliklerini oluşturmaktadır

Samsun - Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Orta Karadeniz Bölgesinde Samsun ili Çarşamba ilçesi Çınarlı köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.


Ulaşım: Samsun-Çarşamba devlet karayolunun 8. km.sindedir.


Özellikleri: Avrupa çapında çok sınırlı bir yayılışa sahip ve hızla ortadan kalkma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan eşsiz bir alüvyal orman ekosistemidir. Dişbudak (Fraxinus excelsior),meşe(

Quercus hartwissiana), dişbudak yapraklı kant ceviz (Pterocarya fraxinifolia), kayacık(Ostrya calpigoliya),kayacılar(Ulmus glabra), doğu gürgeni (Carpinus orientalis), akçaağaç (Acer canpestre)önemli bitki türlerini oluşturmaktadır.

Beslenme imkanlarının çok elverişli olması nedeniyle pek çok hayvan türünün barınmasına imkan sağlamaktadır. Köstebek, kaplumbağa ve gri balıkçıl gibi türler bulunmaktadır.

Bu özelliklerinin korunması amacıyla sahanın 86 hektarlık bölümü 1987 yılında Tabiatı Koruma Alanı olarak ayrılmıştır.

Saha ile ilgili olarak yapılan çalışmalarda öncelik korumaya verilmiştir. Bu nedenle saha tel çitle çevrilmiştir. Ayrıca saha girişinde bir bekçi evi bulunmaktadır. Sahada yönlendirme levhaları mevcuttur.

Muğla - Sırtlan Dağı Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Ala


Ulaşım: Saha Milas'a 23 km., Bodrum'a 25 km., Muğla'ya 81 km. mesafededir.


Özellikleri: Ülkemizde az rastlanır bir tür olan Halep Çamının (Pinus halepensis) nadir bir orman ekosistemi oluşu, zengin bir yaban hayatı potansiyeline sahip bulunuşu özelliklerini oluşturmaktadır.

Sahada Halep Çamı (Pinus halepensis) başta olmak üzere Kızılçam (Pinus brutia), Sakızağacı (Pistacia lentiscus), Pırnal Meşesi (Quercus ilex), Yaban Zeytini (Olea oleaster), Akça-kesme (Phillyrec media), Defne (Laurus nobilis), Laden (Cistus salviifolius), Dağ Çileği (Fragaria vesca), Ardıç (Suniperus nana) bulunmaktadır.

Başlıca hayvan türleri ; memeliler, tilki, çakal, yaban domuzu, tavşan, kirpi, kuşlar; keklik, su tavuğu ve kara tavuktur.

Kütahya - Vakıf Çamlığı Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Ege bölgesinde, Kütahya ili, Tavşanlı ilçesi, Vakıf köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Saha;685 Ha. büyüklüğündedir


Ulaşım: Kütahya-Tavşanlı karayolunun 28 km.sinden ayrılan 12 km.lik yol ile ulaşılmaktadır.


Özellikleri: Vakıf Çamlığı eşsiz ve nesli tehlikeye maruz bir karaçam varyetesi olan Ehrami karaçamı (Pinus nigra ssp. pallasian pyramidata) nın dünya üzerindeki yegane tabii yayılış alanını teşkil etmektedir. Yine yalnız yurdumuzda bulunan bir karaçam varyetesi olan Ebe çamı (Pinus nigra ssp. pallasic var. seneriana) nın varlığı, karaçam ve iki varyetesinin bir arada görülebileceği eşsiz bir ekosistem oluşu, özelliklerini teşkil etmektedir.

Sahada adı geçen çamların dışında ardıç (Juniperus sp.),saçlı meşe (Quercus cerris)titrek kavak (Populus tremula), söğüt (Salix alba),Ihlamur (Tilia sp.) bulunmaktadır.

Tilki, Porsuk,domuz,tavşan, keklik ve bıldırcın sahada bulunan başlıca hayvan türleridir

Kütahya - Kasalıç Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Kütahya - Kasalıç Tabiatı Koruma Alanı

Konumu:İç Ege Bölgesinde, Kütahya ili, Domaniç ilçesi, Durabey köyü içerisinde yer almaktadır. Saha;1349 Ha. büyüklüğündedir.


Ulaşım: Sahaya; Domaniç -İnegöl karayolunun 5 km. sinden ayrılan 4 km. lik orman yolu ile ulaşılmaktadır.


Özellikleri: İç Ege Bölgesinde, Çevresi step ekosistem ile kuşatılmış, büyük ölçüde Karadeniz orman ekosisteminin özelliklerini yansıtan bir tabia

t parçası olması, kayın karaçam karışık ormanlarının optimum yayılış alanlarından doğal özellikleri bozulmamış bir örneğini teşkil etmesi, kayın ve karaçamın anıt ağaç özelliği gösteren fertlerinin bulunması, zengin bir alt flora ve yaban hayatı potansiyeline sahip bulunması özelliklerini oluşturmaktadır.

Sahada; Kayın (Fagus orientalis) ve karaçam (Pinus nigra) hakim ağaç türleridir. Ayrıca meşe (Quercus sp.) ve titrek kavak (Populus tremula) da bulunmaktadır. Diğer türler ise; ahlat(Pyrus communis),armut(Pyrus sp.), eğrelti sarmaşığı (Hedera helix), sırımbağ (daphne portica), böğürtlen (Rubus sp.), Apenula odorata, öksürük otu (Tassilaga farfara) ısırgan (Urtica sp.)çiğdem (Colhicum autumnale), ayı üzümü (Vaccinium sp.),yüksük otu (Digitalis sp.), papaz külahı (Evonymus sp.), yabani çilek (Fragaria uesca), noel gülü (Helleborus sp.) primula sp. sayılabilir.

Başlıca hayvan türleri; genel olarak Domaniç ormanlarında sık rastlanan ayı, yaban domuzu, geyik, tilki, tavşan, porsuk ve kirpi bulunmaktadır.

Konya - Akgöl Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: İç Anadolu Bölgesi'nde, Konya ili, Ereğli ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır.


Özellikleri: Akgöl ve çevresi ihtiva ettiği su kuşu türlerinin çeşit ve miktar itibariyle zenginliği ve içlerinde nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türlerin mevcutiyeti ile ulusal ve uluslararası düzeyde öneme sahip nadir bir ekosistem göstermektedir. Saha; 6787 Ha. büyüklüğündedir.

Akgöl ve çevre


si alüvyal bir sahadır. Aktüel Akgöl, çevresindeki alüvyal ovadan bir kaç metrelik seki eşikleri ile ayrılır. Akgöl, bugün geniş açık aynalardan sazlık kamışlık alanlardan, irili ufaklı çok sayıdaki kum ve çamur adalarından oluşmaktadır.

Ormitolojik açıdan son derece zengin olan Ereğli Sazlıklarından şimdiye kadar 200'den fazla kuş türü gözlenmektedir. Gölgede bulunan ve kuluçkaya yatan başlıca kuş türleri; Flamingo tepeli batağan, kızıl boyunlu batağan, kara boyunlu batağan, karabatak, küçük karabatak, tepeli kutan, küçük balaban, gece balıkçılı, alaca balıkçıl, küçük ak balıkçıl, büyük ak balıkçıl, erguvan balıkçıl, çeltikçi, kaşıkçı, kuğu, kaz, angut, suna, yaz ördeği, macar ördeği, mısır akbabası, yılan kartalı, saz delicesi, turna, dikkuyruk, uzunbacak, kılıçgaga, kocagöz, batak kırlangıcı, mahmuzlu kırlangıç, ince gagalı martı, büyük cılıbıt, gülen sumru, küçük sumru, büyük sumru, kara sumrudur.

Akkutan, öküz balıkçılı, puhu kuşu ve uludoğan ise kuluçkaya yatmamakta, yılın belli bir döneminde sahada konaklamaktadır. Göç sırasında ve kışın gölgede gözlenen türlerden; küçük batağan,tepeli batağan, büyük akbalıkçıl, sakarca kazı, boz kaz, angıt, çamurcun, kılördek, boz dalağan, dikkuyruk, sakarmeke ve turna sahada yoğun olarak bulunmaktadır.

Kırşehir - Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Orta Anadolu Bölgesinde, Kırşehir ili, Merkez ve Mucur ilçeleri, Seyfe Gölü mevkiinde yer almaktadır. Alan; 10.700 Ha. büyüklüğündedir.


Ulaşım: Ankara-Kırşehir -Mucur istikametinde, Ankara-Kırşehir'e 183 km., Kırşehir-Seyfe Gölü 30 km. mesafededir.


Özellikleri: Nesli tehlikeye düşmüş türlerden toy(Otis Tarda) ile, Angıt (Tadorna Ferruyinea) kuşların yaşadığı bir habitat oluşu, nesli tehlikeye düşebi

lir olarak nitelendirilen flamingo(Phoenicopterus ruber) nun en fazla sayıda bulunduğu başlıca üreme alanlarından birini teşkil etmesi, 167 su kuşu türünün mevcutiyeti, yarım milyonu aşkın su kuşuna sahip oluşu ile uluslararası öneme sahip bir sulak alan olarak nitelendirilmesi özelliklerini oluşturmaktadır.



Sahada ; başta flamingo, gri balıkçıl, angıt, suna, boz ördek, elmabaş, yeşilbaş, macar ördeği, kılkuyruk, turna, toy, kılıçgaga, incegagalı, martı, gülen sumru, bataklık kırlangıcı, akgerdan yağmurcun, büyük yağmurcun, mahmuzlu kızkuşu, kızılbacak olmak üzere toplam 167 tür su kuşu bulunmaktadır.

Kırklareli - Saka Gölü Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Marmara Bölgesinde, Kırklareli ili, Demirköy ilçesi, Sivriler köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Saha; 1345 Ha. büyüklüğündedir.



Ulaşım: Saha, Demirköy'e 26 km. mesafededir.


Özellikleri: Çok sınırlı yayılışa sahip, yok olma tehlikesiyle karşı karşıya bulunan subasar (Alüvyol) ormanları Avrupa çapında nadir ve eşsiz bir örneği ile zengin bir yaban hayatını ihtiva etmesi, sulak saha ve orman ekosistemlerinin yer aldığı bir ekosistemler bütünü olması özelliklerini oluşturmaktadır.

Kızılağaç, karaağaç, dişbudak başlıca ağaç türleri olup, ayrıca meşe, gürgen, kayın, karakavak, akkavak, sögüt, ıhlamur ve ceviz bulunmaktadır.

Geyik, karaca, tilki, kurt, tavşan, domuz, yaban kedisi, kuğu, yaban ördekleri, yaban kazları, çulluk , tahtalı, engerek, kör yılan, su yılanı, sazan, mercan, levrek, kerevit, faunayı oluşturmaktadır.

Kırklareli - Kasatura Körfezi Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Ala

ili, Vize ilçesi, Kıyıköy köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Saha 329 Ha. büyüklüğündedir.


Ulaşım: Sahaya; İstanbul-Kırklareli Devlet karayolunun Vize sapağından ayrılan bir yol ile ulaşılmakta olup, İstanbul 'a 223 km., Vize'ye 48 km. mesafededir.


Özellikleri: Trakya'nın tek karaçam meşceresine sahip oluşu ile bir orman ekosistemi ve başta karaca olmak üzere çeşitli hayvan ve bitki türlerinin yaşadığı eşsiz bir tabiat parçası özelliği göstermektedir.

Karaçam, Macar meşesi, sapsız meşe, saçlı meşe, doğu gürgeni, kara gürgen, dişbudak, kayın, akçaağaç, ıhlamur, kızılağaç sahadaki başlıca ağaç türlerini oluşturur.

Sahada; karaca, yaban domuzu, kurt, çakal, sansar, tilki, porsuk, tavşan bulunmaktadır.

Kayseri - Sultansazlığı Tabiatı Koruma Alanı

Kayseri - Sultansazlığı Tabiatı Koruma Alanı

Konumu: İç Anadolu Bölgesi'nde Kayseri ili, Develi-Yahyalı ve Yeşilhisar ilçeleri, Sultansazlığı mevkiinde yer almaktadır. Alanın büyüklüğü; 3650 Ha. Yay Gölü 1900 Ha.,Kebir Sazlığı 3300 Ha. Sultansazlığı,8350 Ha. Otluk Alan olmak üzere toplam 17.200 Ha.dır.



Ulaşım: Sahaya Kayseri -Niğde devlet karayolunun 62 km. sindeki Yeşilhisar ilçesinden ayrılan 15 km.lik bir yol ile ulaşılmaktadır.


Özellikleri: Milletlerarası öneme sahip sulak saha habitatın da nesli tehlikeye düşmüş veya düşebilir türlerin de yer aldığı 301 kuş türü bulunması, 85 kuş türünün kuluçka yaptığı Türkiye'nin en önemli kuluçka alanlarından biri oluşu , tatlı ve tuzlu su ekosistemlerinin bir arada bulunduğu nadir bir ekosistem oluşu, Avrupa'da turna, Flamingo, balıkçıl, kaşıkçı kuşlarının bir arada kuluçka yaptığı tek alan olması, göç yolları üzerindeki önemli bir kuş toplama yeri oluşu özelliklerini oluşturmaktadır.


Sahada saz, kamış(Prakmites communic), Üç köşe (Scirpus ssp.), Kındıra (Carex ssp.), sulak saha içinde Nilüfer, Göl Sarmaşığı ve yosunlar bulunmaktadır.

Memelilerden; su faresi,yarasa, adalarda tilki ve tavşan, balıklardan; sazan ve bazı küçük balıklar, sürüngenlerden; su yılanı ve kertenkele, adalarda su kaplumbağası, kurbağa ve sülük bulunmaktadır.

İstanbul - Göknalık Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Marmara Bölgesinde İstanbul ili, Beykoz ilçesi Tokat köyü sınırları içerisindedir. Saha; 46.5 Ha büyüklüğündedir.

Ulaşım: Beykoz ilçesine 8 km.,Tokat köyüne 2 km. mesafededir.


Özellikleri: İstanbul'daki tabii olarak yayılım gösteren tek göknar meşceresinin yer aldığı nadir ve tehlike altında bulunan bir ekosistemi özelliği göstermesidir.

Göknar,kestane,ıhlamur,gürgen ve fındık başlıca bitki türlerini oluşturmaktadır.

Isparta - Kasnak Meşesi Ormanı Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Akdeniz (Göller Bölgesi) sinde Isparta ili Eğridir ilçesi Yukarı Gökdere köyü sınırları içerisindedir. Saha 1300.5 Ha. büyüklüğündedir.


Ulaşım: Isparta -Eğridir devlet karayolunun 37. km.sindedir.


Özellikleri: Ülkemizde has bir tür olan ve yok olma tehlikesi ile karşı karşıya bulunan kasnak meşesi (Quencus vulcanica) nin gerçek saf sedir ve ardıç ile karıştığı en güzel örneklerinin yer aldığı eşsiz bir ekosistemdir.

Sahada; Kasnak meşesi(Quencus vulcanica),saçlı meşe (Quercus cerris),Makedonya meşesi(Quercus Troyana),Mazı meşesi (Quercus infectoria),Lübnan sediri(Cedrus Libani),karaçam(Pinus nigra),Kızılçam(Pinus brutia), Toros Göknarı (Abies cilicica), Katran ardıcı(Juniperus oxycedrus),kokar ardıç(Juniperus foettidissima), Boylu ardıç (Juniperus excelsa),çınar yapraklı akçaağaç (Acer monspessulanum), Akçaağaç(Acer hyrcanum), Çiçekli dişbudak(Fraxinus ornus), sivri meyvalı dişbudak(Fraşinus oxycarpa)bulunmaktadır.

Tilki (Vulpes vulpes), porsuk (Meles meles), sansar(mustela foina), kurt(Canis lupus), yaban domuzu(Sus scrofa), sincap (Sciurus sp.) sahanın faunasını oluşturmaktadır.

Hatay - Tekkoz Kengerlidüz Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Doğu Akdeniz bölgesinde, Hatay ili, Dörtyol ilçesi, Küllü ve Kızlarçayı köyü sınırları içerisinde yer alır. Saha; 172 Ha. büyüklüğündedir.


Ulaşım: Saha, Dörtyola 30 km. mesafede olup, eski E-(karayolunun 15 km. sinden ayrılan yol ile ulaşılmaktadır.


Özellikleri: Doğu kayını(Fagus orientalis)nın kuzeyindeki yayılışı dışında izole bir yayılış alanı ve Akdeniz Bölgesi orman mıntıkası için farklı özellikte bir ekosistem kaynak değerini oluşturur.

Sahada; (Kengerlidüz) kayın(Fagus orientalis), Meşe (Querreu cerris), Göknar(Abies cilicica)Tekkoz'da ise;gürgen (Carpinus orientali) kayacık (Ostrya spi),Dişbudak(Fraxinus ornus), Kayın (Fagus orientalis), karaçam (Pinus nigra), Akçaağaç (Acer plata noides) bulunmaktadır.

Başlıca hayvan türleri ise; yaban keçisi(Capra aegagrus), karaca (Capreolus), ayı (Ursus arctos), Sırtlan (Hyaena Hyaena), Yaban kedisi (Felis silvestris), kuyruksüre(Herpestos ichneumon), kurt (Canislupus), çakal(Canis aureus), tilki (Vulpes vulpes) gelincik (Mustra nivalis)dir.

Hatay - Habibi Neccar Dağı Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Doğu Akdeniz Bölgesinde, Hatay ili, Merkez(Antakya) ilçesi sınırları içerisinde bulunur. Saha; 118 Ha. büyüklüğündedir.

Ulaşım: Saha; Antakya'ya 10 km. uzaklıktadır.


Özellikleri: Saha; kültürel değerler bakımından oldukça zengindir. Bunlardan St. Pierre kilisesi kayalar oyularak yapılmış bir Hırıstiyan Kilisesidir. Hz. İsa'nın ölümünden sonra MS 29 yılında Antakya 'ya gelen St. Pierre burada vaazlar vermiştir. Yine bu alanda yer alan Charon Anıtı ; St. Pierre kilisesinin 200 metre kuzeyinde yer almakta ve mitolojide "Cehennem Kayıkçısı" olarak bilinen haron'un kayalara oyulmuş dev bir büstüdür. Ayrıca St. Pierre kilisesinin içindeki Günahkarlar Hamamı, Antiochos I. tarafından MÖ 3. yüzyılda yaptırılmıştır.

Sahada; Kızılçam,pırnal meşesi, kesme meşe ve sandal bulunmaktadır.

Tilki, tavşan,keklik, üveyik başlıca hayvan türlerini oluşturur.

Edirne - Gala Gölü Tabiatı Koruma Alanı

Konumu:Marmara Bölgesinde, Edirne ili, Enez ilçesi, Karpuzlu ve Koyun Tepe köyleri sınırları içerisinde yer almaktadır. Alanın büyüklüğü 2369 Ha. dır.


Ulaşım: Sahaya; Eceabat-Keşan-Enez yolu ile ulaşılmakta olup, Enez ilçesine 10 km. uzaklıktadır.


Özellikleri: Sulak saha, göl ve orman ekosistemlerini ve bu ekosistemlerde barınan çeşitli canlı türlerini ihtiva etmesi, 111 kuş türünün varlığı, nesli tehlikeye düşmüş veya nadir türleri, özellikle tepeli pelik, pelikan, çeltikçi ve küçük karabatak gibi nesli son derece azalmış türleri barındırması özelliklerini oluşturmaktadır.

Koruma, bilimsel araştırma ve tabiatın önemi konusundaki bilinci arttırmaya yönelik tesis ve düzenlemelerin getirilmesi esas amacı oluşturmaktadır.Giriş kontrol kulübesi, otopark, koruma binası ve gözetleme yeri ve kule yapılması öngörülmektedir.

Kuş populasyonunun ve göl ekosisteminin ekolojik durumu(göl seviyesindeki değişmeler, tuzluluk oranı, derinlik, plankton ve fitoplakton,ısı gibi) araştırılacak ve izlenecek konulardır.

Düzce - Demirciönü Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu:Batı Karadeniz Bölgesinde, Düzce ili, Akçakoca ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Saha; 430 Ha. büyüklüğündedir.


Ulaşım: Akçakoca'ya 10 km. uzaklıktadır.


Özellikleri: Sahada; kayın,gürgen,kestane ve meşe türlerinin yer yer saf, yer yer karışık meşcereleri oluşturması, optimum yağış alanlarından doğal özellikleri bozulmamış bir örneğini teşkil etmesi yanı sıra zengin bir alt flora ve fauna potansiyeline sahipyöre nadir bir ekosistemi özelliği göstermektedir.

Kayın,gürgen, kestane, meşe, kavak, ıhlamur, kızıl ağaç, yabani fındık, orman gülü, ayı üzümü, böğürtlen, kocayemiş, orman sarmaşığı, ısırgan ve çayır otları sahada bulunan başlıca bitki türleridir.

Sahada; ayı, yaban domuzu, tilki, tavşan, kurt, çakal, karaca, keklik, kartal, karga, yabani güvercin, atmaca bulunmaktadır.

Denizli - Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Ege Bölgesinde, Denizli ili, Beyağaç ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır


Ulaşım: Sahaya Beyağaç (Eskere) ilçesinden 40 km.lik orman yolu ile ulaşılmaktadır.


Özellikleri: Sandıras Dağı zirvelerinden biri olan Ulugöl Tepe (2261 m.) mevkiinden itibaren kuzey doğuya doğru 1.5 km. boyunda, 500-700 m.eninde ve 2200 m.'den başlayarak inen bir buzul vadisi uzanmaktadır."Kartal Gölü Buzul Vadisi" adıyla anılan bu vadi belirgin buzul aşındırma ve biriktirme şekillerini bünyesinde bulundurmaktadır. Buzul Vadisi boyunca profilin yukarı kısmında 3 tarafı dik yamaçlarla çevrili yarımay şeklindeki çanakla başlamakta ve eğim boyunca basamaklı bir iniş göstermektedir.

Sahada karaçamın saf meşcereler oluşturması, aralarında anıt ağaç niteliği gösteren yaşlı ve boylu fertlerin bulunmasıyla (yaş ortalaması 250-700 civarında) nadir orman ekosistemi özelliği göstermektedir. Kartal Gölü çevresinde alpin bitki örtüsü hakim olup, karahindibağ, sarı çiçekli gazal boynuzu, üç gül, yonca gibi çayır ve mera bitkileri açısından da zengindir. Gölde küçük balıklar yaşamaktadır.

Buzul vadisinde oluşmuş bir moren seddi gölü olan Kartal Gölü ile çevresinde karaçamın saf meşcere oluşturulması ve aralarında anıt ağaç özelliği gösteren bireylerin bulunması nedeniyle bu yörenin özelliklerini korunarak bilim ve eğitim çalışmalarının hizmetine sunmak, doğal özelliği bozulmadan korunmasının sağlanmasının yanı sıra, bu alanlarda günümüz insanının ve gelecek nesillerin faydalanmasının temini amacı ile yörenin 1309 Ha. kısmı Tabiatı Koruma Alanı olarak ayrılmıştır.

Burdur - Sütçüler Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Akdeniz bölgesinde,Burdur ili, Bucak ilçesi,Kızıllı köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır. Saha 88.5 Ha.dır.


Ulaşım: Sütçüler ilçesine 59 km. mesafededir.


Özellikleri: Nadir ve tehlikeye maruz bir tür olan sığla ağacının en elit ve izole yayılışı bu sahada görülmektedir. Bilim ve eğitim amaçlı kullanımlarla gelecek nesillerin istifadesine sunulması düşünülmüştür.

Sığla (Liquidambar orientalis),kızılçam (Pinus brutia),sığ saçlı meşe(Quercus callis), kızılağaç (Almus glutinosa), çınar(pilanatus orientalis) bitki türlerini oluşturmaktadır.

Sahada dağ keçisi(cagra aegagrus), sincap(Sciurus vulgaris) çeşitli sürüngen ve amfil türleriyle çok sayıda yengeç bulunmaktadır.

Bolu - Sülüklügöl Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Batı Karadeniz Bölgesinde, Bolu ili, Mudurnu ilçesi, Akyo-Kuşkavağı köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Sülüklügöl Tabiatı Koruma Alanı; 809.5 Ha.lık alanı kapsamaktadır.


Ulaşım:Sahaya; Bolu-Abant Taşkesti 85 km., E5-Akyazı-Dokurcun 50 km., Bolu-Mudurnu-Taşkesti 100 km.ile, Ankara-Beypazarı-Nallıhan-Mudurnu üzerinden ulaşılabilir.


Özellikleri: Sülüklü Göl; ihtiva ettiği sulak saha ve orman ekosistemleri ve bu ekosistemlerde yaşayan bitki ve hayvan türü çeşitliliği ile eşsiz bir tabiat parçasıdır. Tektonik hareketler sonucunda çökmüş, ağaçların üst kesimleri su üzerinde kalarak ilginç peyzaj özelliği yaratmıştır.

Karaçam, sarıçam, göknar, kayın, saplı meşe, sapsız meşe, palamut meşesi, titrek, kavak, akkavak, gürgen, çınar, ıhlamur, akçaağaç, kızılağaç, yaban kirazı, dişbudak başlıca ağaç türlerini oluşturmaktadır.

Sahada; karaca, yaban domuzu, ayı, kurt,tilki, tavşan, atmaca, ağaç kurbağası bulunmaktadır.

Bolu - Akdoğan (Ebe Çamı)Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu:Batı Karadeniz Bölgesinde, Bolu ili, Merkez ilçesi, Yenigüney köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.

Ulaşım: Ankara-İstanbul E5 devlet karayolunun 168 km.sinden itibaren Yenigüney köyüne giden 2.5 km.lik yol ile Rüzgarlık Mevkiine ise E5 karayolunun 172 km.sinden ayrılan 1 km.lik yol ile ulaşılmaktadır.


Özellikleri: Nadir ve tehlikeye düşmüş Ebe Çamı (Pinus nigra ssp. pallasiana var. Seneriana) nın dünya üzerinde yegane tabii yayılış alanlarını teşkil etmesi ve bu sahalara eşsiz bir tabiat parçası özelliği vermektedir.

Ebe çamı, karaçam, meşe sahadaki başlıca ağaç türlerinin meydana getirmektedir.

Domuz, tilki, gelincik, tavşan, sincap, kirpi, keklik, üveyik, tahtalı, kumru, guguk, baykuş, arıkuşu, ağaçkakan, saka sahada bulunan hayvan türleridir.

Bolu - Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Batı Karadeniz Bölgesinde, Bolu ili, Merkez ilçesi, Tekneci Havzası Mevkiinde bulunmaktadır. Saha 460 Ha. büyüklüğündedir.


Ulaşım: Sahaya Bolu-Yığılca karayolu ile ulaşılmakta olup Bolu'ya 35 km. mesafededir.


Özellikleri: Nesli tehlikeye düşmüş ve yalnız ülkemizde tabii yayılış gösteren Bolu Fındığı (Corylus colurna) nın çok büyük boy (25-30 metre) ve çapa (1 metre) sahip örneklerini ihtiva eden eşsiz bir ekosistem oluşu, geyik ve karaca gibi nadir yaban hayatı türlerinin sağlıklı bir populasyonuna sahip bulunuşu ve çok çeşitli ağaç türlerinin mevcudiyeti özelliklerini oluşturmaktadır.

Sahada Bolu Fındığı dışında Uludağ Göknarı (Abies bornmülleriana), Sarıçam (Pinus silvestrana), Karaçam (Pinus nigra), Meşe (Quercus sp.), Kayın (Fagus orientalis), Titrek Kavak (Populus tre mula), Gürgen (Carpinus sp.), Karaağaç (Ulmus sp.), Çınar (Platanus sp.), Ihlamur (Tilia sp.), Dişbudak (Fraxinus sp.) bulunmaktadır.

Geyik, karaça, ayı, kurt, tilki, domuz, tavşan, alabalık, sazan, yayın sahada bulunan başlıca hayvan türleridir.

Balıkesir - Gürgen Dağı Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Marmara bölgesinde, Balıkesir ili, Edremit ilçesi, Ortaoba- Zeytinli köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Saha 240 Ha. büyüklüğündedir.


Ulaşım: Saha Balıkesir 'e 124 km., Edremit'e 35 km. mesafededir.


Özellikleri: Endemik ve nesli tehlikeye düşmüş Kazdağı Göknarı (Abies equi-trajani) mevcutiyeti ile zengin bir yaban hayatı potansiyeline sahip eşsiz bir orman ekosistemi özelliği göstermesi özelliklerini oluşturur.

Kazdağı Göknarı, karaçam, doğu kayını sahada bulunan başlıca ağaç türleridir.

Geyik, karaca, domuz, ayı, kurt, çakal sahada yaşayan başlıca hayvan türleridir.

Artvin - Çamburnu Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu:Doğu Karadeniz Bölgesinde, Artvin ili, Hopa ilçesi, Çamlıköy sınırları dahilindeki Çamburnu mevkiinde yer almaktadır. Saha; 180 Ha. büyüklüğündedir.


Ulaşım: Trabzon-Hopa Devlet Karayolu ile ulaşılmaktadır.


Özellikleri: Ülkemizde; genel olarak 1300-2700 m. arasında yetişen Sarıçam'ın(Pinus silvestris ssp. kochiana) sahile inebildiği nadir yerlerden biridir. Bu özelliği ile Çamburnu Sarıçam meşeleri relik karakter arz etmektedir.

Ayrıca kuzeyden Karadeniz üzerinden gelen göçmen kuşların Doğu Karadeniz sıradağlarına ulaştığı ilk noktada bulunmaktadır.

Bu özellikleri devamlılığının sağlanması ve gelecek nesillere intikalinin temini için saha Tabiatı Koruma Alanı statüsüne alınmıştır.

Artvin - Gorgit Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Doğu Karadeniz Bölgesinde Artvin ili Borçka ilçesi Camili köyü sınırları içerisinde bulunmaktadır.


Ulaşım: Borçka-Camili arası 50km.'dir.


Özellikleri: Camili-Gorgit ormanı,herbiri anıt özelliğine sahip ağaçlardan oluşmuş bir orman parçasıdır. Ayrıca "Yaşlı Orman" niteliğini de bünyesinde barındırmaktadır. Göknar,ladin,kayın,gürgen,kızılağaç burada görülen başlıca ağaç türleridir. Ayrıca koruma sahasının bulunduğu havza yırtıcı kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadır.

Artvin - Efeler Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu:Karadeniz Bölgesinde Artvin ili Borçka ilçesi Camili köyü sınırları içerisinde yer almaktadır.


Ulaşım: Borçka-Camili arası 50km.'dir.


Özellikleri: Camili-Efeler ormanı,sadece Türkiye'nin değil,neredeyse bütün Avrupa'nın tek insan eli değmemiş orman ekosistemidir. Sahada görülen kayın, göknar, ladin, gürgen, kestane, kızılağaç başlıca ağaç türleridir. Bunun yanısıra çeşitli meşe türleri de bulunmaktadır. Ayrıca koruma sahasının bulunduğu havza yırtıcı kuşların göç yolu üzerinde bulunmaktadır.

Antalya - Alacadağ Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Batı Akdeniz Bölgesinde, Antalya ili, Finike ilçesi, Alacadağ köyü sınırları içerisinde yer almaktadır. Alanın büyüklüğü 427 Ha.dır.


Ulaşım: Saha Finike'ye 25 km. uzaklıktadır. Finike Elmalı yolunun 12 km. sinden ayrılan orman yolu ile ulaşılmaktadır.


Özellikleri: Nadir orman ağacı türlerini de içine alan 20'den fazla ağaç türü ile bir arboretum görünümüne sahip bulunması, aralarında anıt ağaç niteliğini gösteren yaşlı ve boylu fertlerin bulunuşu, bozulmamış nitelikte bir doğal yapıya sahip bulunuşu, zengin bir yaban hayatı potansiyeline sahip oluşu özelliklerini oluşturmaktadır.

Sahada; Toros Sediri, Kızılçam, Katran Ardıcı- Mazı Meşesi, Boz Pırnal-Kesmes Meşe, Gürgen Yapraklı Kayucuk, Çiçekli Dişbudak, Üç Dilimli Akçaağaç, Akçaağaç, Yapraklı Üvez, Menengiç-Sakız Ağacı bulunur.

Başlıca hayvan türleri; memeliler; tilki,tavşan,porsuk, sansar, domuz, çakal, sırtlan, sincap, kurt kuşlar; keklik,ispinoz, saka, serçe, üveyik, ibibik, alakarfa, güvercin, çoban aldatan, ağaçkakan, ardıç kuşu, karatavuk, boz batak sürüngenler; kaplumbağa,kara yılan, boz yılan,kör yılan, engerek ve muhtelif cins kertenkelelerdir

Afyonkarahisar - Dandindere Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Ege Bölgesinde, Afyon ili- Emirdağ ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Saha; 260 Ha. büyüklüğündedir.


Ulaşım: Emirdağ ilçesine 30 km. mesafededir.


Özellikleri: Yurdumuzun genel olarak güney ve güney batısında yayılış gösteren Toros Sediri (Cetrus Libani), İç Batı Anadolu'dada stepe geçiş zonunun en kuzey sınırına sokulabilmiş ve bu yörede izole olmuştur.

Sedir meşceresinin sokulabildiği en kuzeyinde yer alan Dandin Deresi sedir ormanının korunarak bilim ve eğitim çalışmalarının hizmetine sunulması ve doğal özelliği bozulmadan korunmasının sağlanması ile bu alandan günümüz ve gelecek nesilleri faydalanmasının sağlanması amacıyla Tabiatı Koruma Alanı statüsüne alınmıştır.

Sahada; Toros Sediri, Boylu Ardıç, Kokara ardıç, Katran ardıç ve Saçlı meşe türleri bulunmaktadır.

Hayvan türleri olarak tilki, kurt, porsuk, domuz, tavşan, keklik, bıldırcına rastlanmaktaır.

Adana - Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Doğu Akdeniz Bölgesinde, Adana ili, Karataş ilçesi sınırları içerisinde yer almaktadır. Saha; 16430 Ha. büyüklüğündedir.


Ulaşım: Karataş-adana yolu ile Yumurtalık-Adana yoluyla ulaşılmaktadır. Tabiatı Koruma Alanı Karataş ilçe merkezine 35. km,Yumurtalık ilçe mmerkezine 30 km.mesafededir.


Özellikleri: Seyhan-Ceyhan deltası, göl lagünleri, kıyı kumulları, barındırdığı bitki ve hayvan türleri, tarihi ve kültürel değerleri ile kompleks bir yapı oluşturmaktadır.

Sulak alan kompleksi, kuş göç yolu üzerinde bulunmakta olup, kışın kuş populasyonları çok yüksek değerlere ulaşmaktadır. Kuşların göçlerinin emniyetleri bir şekilde tamamlanması bakımından son derece önemli bir evkiinde bulunmanın yanı sıra, soğuk kış şartlarında Orta Anadolu'daki göllerin donması su kuşlarına çok önemli bir kışlak görevi yapmaktadır.

Akyatan ve Ağyatan gölleri barındırdığı kuş türleri açısından Türkiye'deki "A sınıfı" niteliğindeki 19 sulak alandan 2'sini oluşturmaktadır. Ayrıca nesli tehlikeye düşmüş 2 tür deniz kaplumbağasının (Caretta caretta) ve özellikle (Cheloria Mydas) Akdeniz'de varlığını sürdürebilmesi açısından da bu alanlar önemlidir. Ayrıca Yumurtalık Lagünü ülkemizde Halep Çamının(Pinus Halepensis)'in nadir yayılış alanıdır.


Saha; Türkiye'nin Akdeniz kıyılarında yer alan 17 deniz kaplumbağası yuvalama alanlarından birisidir. Özellikle Akdeniz'de yok olma tehlikesi içinde bulunan Chelonia Mydas türü kaplumbağa için son sığınma alanlarıdır.

Elmalı'dan kırmızı karıncalara yaşam alanı



Ormanda Kırmızı Karınca Nakli


Antalya'nın Elmalı ilçesinde kırmızı orman karıncalarının (Formica Rufa) yaşam alanları genişletiliyor.

Elmalı Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Çığlıkara Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde kalan Çığlıkara Tabiatı Koruma Ormanı ile Dokuzgöl Mevkii civarına Eskişehir'den getirilen 250 adet Formica Rufa yuvası, ilçenin değişik bölgelerine taşındı.

Yüksek rakımlarda yaşayan karınca kolonileri parçalara ayrılarak daha düşük rakımlara ve karınca bulunmayan bölgelere naklediliyor. Nisan ayında yapılan çalışma ile 5 karınca yuvası ilçe içinde yer değiştirdi.

Karınca nakilleri sabah güneş doğmadan gerçekleştirildiğini söyleyen Elmalı Orman İşletme Müdürü Mehmet Ali Yazman, "Orman ağaçlarına zarar veren her türlü böceği yiyen kırmızı orman karıncaları ücretsiz işçiler gibi çalışıyor. Yaklaşık 300 bin karıncadan oluşan bir koloni 1 hektarlık bir ormanlık alanda kene dahil zararlı böceklerin yaşamasına izin vermiyor. Ekiplerimiz bölgenin değişik yerlerine karıncaları taşıyorlar.

Yumurta ve larvaları toplayıp yuvalarına taşıyan karıncalar büyük böcekleri de önce salgıladıkları formic asit ile etkisiz hale getiriyorlar, sonra da parçalıyorlar. İtalya'da yapılan 20 yıllık bir çalışma sonucunda karıncaların yaşam alanı 1800 metreden 650 metre yüksekliğe kadar indirilmesi örnek alınarak, Elmalı'da da bu konuda yapılan ciddi çalışmalarla büyük aşama kaydedildi. Karınca nakilleri sabah güneş doğmak üzereyken yapılıyor ve her kolonide 15 kadar bulunan kraliçe karıncalardan mutlaka birkaç tanesi de yeni yuvaya götürülüyor" dedi.

Antalya - Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Batı Karadeniz Bölgesinde, Antalya ili, Elmalı ilçesi, Kızılağaç, Zümrütova ve Tekkeli Köyleri sınırları içerisinde yer almaktadır. Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı 15.889 Ha. alanı kapsar.


Ulaşım: Sahaya; Antalya-Finike-Elmalı veya Antalya-Korkuteli-Elmalı yolları ile ulaşılmaktadır.


Özellikleri: Sedir (Cedrus Libani) in optimum yayılış alanı oluşu anıt ağaç özelliğine sahip çok yaşlı ve boylu sedir ve ardıç türlerinin mevcudiyeti, bazı kesimlerde küçük bir alanda çok sayıda ağaç türünün bir arada bulunuşu (11 hektarda 32 tür),oldukça sağlıklı ve yaygın bir akçaağaç meşceresinin bulunuşu, titrek kavak ile sedir karışımı meşceresinin bulunduğu nadir bir ekosistem özelliği göstermesi, ilginç orman peyzajı özelliği, aralarında endemik türlerin de bulunduğu 400'e yakın bitki türünün mevcutiyeti, 116 türün 1050-2200 rakımları arasında yer alan supalgin kuşakta ilk kez rastlanması oldukça zengin fauna türlerinin bulunması özellikleridir.

Lübnan Sediri (Cedrus Libani),ardıç türleri (Juniperus foitidissima,5.excelsa,5.oxyced-rus,5. communis), akçaağaç(Acer platanoides), titrek kavak (Populus tremula)başlıca ağaç türlerini oluşturur.

Memelilerden; Yaban domuzu, sırtlan,çakal, porsuk, sansar,tilki,sincap, köstebek ile ender olarak da ayı ve başak bulunur. Ayrıca çeşitli kuş ve sürüngen türleri de mevcuttur.

TABİATI KORUMA ALANLARI

Bilim ve eğitim bakımından önem taşıyan nadir, tehlikeye maruz ve kaybolmaya yüz tutmuş ekosistemler, türler ve tabii olayların meydana getirdiği seçkin örnekleri ihtiva eden, bilim ve eğitim amaçlarıyla kullanılmak üzere ayrılmış, turistik amaçlı kullanılmasına izin verilmeyen tabiat parçalarıdır.

Ülkemizdeki Tabiatı Koruma Alanları hakkında detaylı bilgi için tıklayınız.



•Adana - Yumurtalık Tabiatı Koruma Alanı
•Afyonkarahisar - Dandindere Tabiatı Koruma Alanı
•Antalya - Alacadağ Tabiatı Koruma Alanı
•Antalya - Dibek Tabiatı Koruma Alanı
•Antalya - Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı
•Artvin - Efeler Tabiatı Koruma Alanı
•Artvin - Gorgit Tabiatı Koruma Alanı
•Artvin - Çamburnu Tabiatı Koruma Alanı
•Balıkesir - Gürgen Dağı Tabiatı Koruma Alanı
•Bolu - Bolu Fındığı Tabiatı Koruma Alanı
•Bolu - Akdoğan (Ebe Çamı)Tabiatı Koruma Alanı
•Bolu - Kökez Tabiatı Koruma Alanı
•Bolu - Sülüklügöl Tabiatı Koruma Alanı
•Burdur - Sütçüler Sığla Ormanı Tabiatı Koruma Alanı
•Denizli - Kartal Gölü Tabiatı Koruma Alanı
•Düzce - Demirciönü Tabiatı Koruma Alanı
•Edirne - Gala Gölü Tabiatı Koruma Alanı
•Hatay - Habibi Neccar Dağı Tabiatı Koruma Alanı
•Hatay - Tekkoz Kengerlidüz Tabiatı Koruma Alanı
•Isparta - Kasnak Meşesi Ormanı Tabiatı Koruma Alanı
•İstanbul - Göknalık Tabiatı Koruma Alanı
•Kayseri - Sultansazlığı Tabiatı Koruma Alanı
•Kırklareli - Kasatura Körfezi Tabiatı Koruma Alanı
•Kırklareli - Saka Gölü Tabiatı Koruma Alanı
•Kırşehir - Seyfe Gölü Tabiatı Koruma Alanı
•Konya - Akgöl Tabiatı Koruma Alanı
•Kütahya - Kasalıç Tabiatı Koruma Alanı
•Kütahya - Vakıf Çamlığı Tabiatı Koruma Alanı
•Muğla - Sırtlan Dağı Tabiatı Koruma Alanı
•Samsun - Hacıosman Ormanı Tabiatı Koruma Alanı
•Sinop - Sarıkum Tabiatı Koruma Alanı
•Zonguldak - Çitdere Tabiatı Koruma Alanı
•Zonguldak - Kavaklı Tabiatı Koruma Alanı

TABİAT ANITLARI

Tabii ve tabiat olaylarının meydana getirdiği özelliklere ve bilimsel değerlere sahip milli park esasları dahilinde korunan tabiat parçalarıdır. Bu objeler bazen de bir kaya, bir şelale de olabilir.

Ülkemizdeki Tabiat Anıtları hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için tıklayınız.



•Adana Tabiat Anıtları
•Adapazarı Tabiat Anıtları
•Ankara Tabiat Anıtları
•Antalya Tabiat Anıtları
•Aydın Tabiat Anıtları
•Çankırı Tabiat Anıtları
•Düzce Tabiat Anıtları
•Eskişehir Tabiat Anıtları
•Gümüşhane Tabiat Anıtları
•Isparta Tabiat Anıtları
•İstanbul Tabiat Anıtları
•İzmir Tabiat Alanları
•Kastamonu Tabiat Anıtları
•Konya Tabiat Anıtları
•Kütahya Tabiat Anıtları
•Mersin Tabiat Anıtları
•Muğla Tabiat Anıtları
•Sinop Tabiat Anıtları
•Trabzon Tabiat Anıtları
•Yozgat Tabiat Anıtları

TABİAT PARKLARI

Milli Parklardan farklı olarak, milli ve milletlerarası ender bulunan sadece tabii kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır.

Ülkemizdeki Tabiat Parkları ile ilgili detaylı bilgi için tıklayınız.




•Afyon - Akdağ Tabiat Parkı
•Antalya - Kurşunlu Şelalesi Tabiat Parkı
•Aydın - Bafa Gölü Tabiat Parkı
•Balıkesir - Ayvalık Adaları Tabiat Parkı
•Bolu - Abant Gölü Tabiat Parkı
•Çorum - Çatak Tabiat Parkı
•Gümüşhane - Artabel Gölleri Tabiat Parkı
•Isparta - Yazılı Kanyon Tabiat Parkı
•Isparta - Gölcük Tabiat Parkı
•İstanbul - Polonezköy Tabiat Parkı
•İstanbul - Türkmenbaşı Tabiat Parkı
•Kocaeli - Beşkayalar Tabiat Parkı
•Kocaeli - Ballıkayalar Tabiat Parkı
•Konya - Kocakoru Ormanı Tabiat Parkı
•Muğla - Kıdrak Tabiat Parkı
•Trabzon - Uzungöl Tabiat Parkı

MİLLİ PARKLAR

Bilimsel ve estetik bakımından, milli ve milletlerarası ender bulunan tabii ve kültürel kaynak değerleri ile koruma, dinlenme ve turizm alanlarına sahip tabiat parçalarıdır.

TABİATI KORUMA ALANLARI

Korunan Alanlar

Dünyamızdaki gelişen teknolojilerin bilinçsiz ve kontrolsüz kullanımı nedeni ile ortaya çıkan olumsuzlukların, doğada neden olduğu çöküşü durdurmak amacıyla doğayı ve doğal kaynakları koruma düşüncesi son zamanlarda tüm dünyada hızla yayılmaktadır. Dünya Tabiatı Koruma Birliği (IUCN) verilerine göre, dünya yüzeyinin % 5' inden fazlası korunan alan olarak ayrılmış olup, koruma konusunda hassas olan ülkelerde bu oran %10 'lara kadar çıkmaktadır.

Ülkemizdeki ulusal ve uluslararası seviyede olağan üstü özelliklere sahip tabiat ve kültür varlıkları ile önemli savaşlarımızı simgeleyen alanlarımızın koruma ve kullanma dengesi sağlanarak, gelecek nesillere olduğu gibi miras bırakılmaları için değişik statülerde korunan alanlar tesis edilmektedir. 1983 yılında yürürlüğe giren yasa ile, Milli Parklar, Tabiatı Koruma Alanları, Tabiat Parkları ve Tabiat Anıtları olmak üzere 4 koruma alan tanımı ortaya konmuştur.




•Milli Parklar
•Tabiat Parkları
•Tabiat Anıtları
•Tabiatı Koruma Alanları