15 Mayıs 2011 Pazar

Antalya - Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı

Tabiatı Koruma Alanları

Konumu: Batı Karadeniz Bölgesinde, Antalya ili, Elmalı ilçesi, Kızılağaç, Zümrütova ve Tekkeli Köyleri sınırları içerisinde yer almaktadır. Çığlıkara Tabiatı Koruma Alanı 15.889 Ha. alanı kapsar.


Ulaşım: Sahaya; Antalya-Finike-Elmalı veya Antalya-Korkuteli-Elmalı yolları ile ulaşılmaktadır.


Özellikleri: Sedir (Cedrus Libani) in optimum yayılış alanı oluşu anıt ağaç özelliğine sahip çok yaşlı ve boylu sedir ve ardıç türlerinin mevcudiyeti, bazı kesimlerde küçük bir alanda çok sayıda ağaç türünün bir arada bulunuşu (11 hektarda 32 tür),oldukça sağlıklı ve yaygın bir akçaağaç meşceresinin bulunuşu, titrek kavak ile sedir karışımı meşceresinin bulunduğu nadir bir ekosistem özelliği göstermesi, ilginç orman peyzajı özelliği, aralarında endemik türlerin de bulunduğu 400'e yakın bitki türünün mevcutiyeti, 116 türün 1050-2200 rakımları arasında yer alan supalgin kuşakta ilk kez rastlanması oldukça zengin fauna türlerinin bulunması özellikleridir.

Lübnan Sediri (Cedrus Libani),ardıç türleri (Juniperus foitidissima,5.excelsa,5.oxyced-rus,5. communis), akçaağaç(Acer platanoides), titrek kavak (Populus tremula)başlıca ağaç türlerini oluşturur.

Memelilerden; Yaban domuzu, sırtlan,çakal, porsuk, sansar,tilki,sincap, köstebek ile ender olarak da ayı ve başak bulunur. Ayrıca çeşitli kuş ve sürüngen türleri de mevcuttur.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder