15 Mayıs 2011 Pazar

Elmalı'dan kırmızı karıncalara yaşam alanı



Ormanda Kırmızı Karınca Nakli


Antalya'nın Elmalı ilçesinde kırmızı orman karıncalarının (Formica Rufa) yaşam alanları genişletiliyor.

Elmalı Orman İşletme Müdürlüğü'ne bağlı Çığlıkara Orman İşletme Şefliği sınırları içerisinde kalan Çığlıkara Tabiatı Koruma Ormanı ile Dokuzgöl Mevkii civarına Eskişehir'den getirilen 250 adet Formica Rufa yuvası, ilçenin değişik bölgelerine taşındı.

Yüksek rakımlarda yaşayan karınca kolonileri parçalara ayrılarak daha düşük rakımlara ve karınca bulunmayan bölgelere naklediliyor. Nisan ayında yapılan çalışma ile 5 karınca yuvası ilçe içinde yer değiştirdi.

Karınca nakilleri sabah güneş doğmadan gerçekleştirildiğini söyleyen Elmalı Orman İşletme Müdürü Mehmet Ali Yazman, "Orman ağaçlarına zarar veren her türlü böceği yiyen kırmızı orman karıncaları ücretsiz işçiler gibi çalışıyor. Yaklaşık 300 bin karıncadan oluşan bir koloni 1 hektarlık bir ormanlık alanda kene dahil zararlı böceklerin yaşamasına izin vermiyor. Ekiplerimiz bölgenin değişik yerlerine karıncaları taşıyorlar.

Yumurta ve larvaları toplayıp yuvalarına taşıyan karıncalar büyük böcekleri de önce salgıladıkları formic asit ile etkisiz hale getiriyorlar, sonra da parçalıyorlar. İtalya'da yapılan 20 yıllık bir çalışma sonucunda karıncaların yaşam alanı 1800 metreden 650 metre yüksekliğe kadar indirilmesi örnek alınarak, Elmalı'da da bu konuda yapılan ciddi çalışmalarla büyük aşama kaydedildi. Karınca nakilleri sabah güneş doğmak üzereyken yapılıyor ve her kolonide 15 kadar bulunan kraliçe karıncalardan mutlaka birkaç tanesi de yeni yuvaya götürülüyor" dedi.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder